Miyop Belirtileri ve Tedavisi
19 Haziran 2024

Miyop Belirtileri ve Tedavisi

Göz görme algısını sağlaması açısından çok önemli bir organ ve belki de hayati fonksiyon taşıyan organlardan sonra en önemli organ. Çevremizdeki her şeyi gözlerimizle görürüz. Dolayısıyla da gözün sağlığı ve önemi yadsınamaz. Gözlerimiz, tabi ki mükemmel bir şekilde yaratılmış. Öyle ki dış dünyadan algılanan görüntüler gözlerimizin içindeki retina kısmına yansır ve buradan da beynin ilgili kısımlarına nöronlar ile taşınarak görme işlemi sağlanır. Yani çok teknolojik ve makinesel bir organımız.

Göz Sağlığının Önemi

Göz sağlığı da çok önemlidir. Dolayısıyla da gözle ilgili bir rahatsızlık durumunda hemen doktora başvurulmalıdır. Gözler, kişinin yaş durumuna göre farklı şekilde bozukluklar gösterebilir. Örneğin eğer yaşınız ilerlediyse, retina eskimesinden dolayı katarakt adı verilen görme bozuklukları, bulanık görme hastalığı oluşabilir, bunun tedavi yolu da sadece retina naklidir. Yani cerrahi bir operasyon gerekir.

Miyop Nedir?

Fakat bazı göz hastalıkları vardır ki çeşitli gözlükler ve mercekler aracılığıyla düzeltilebilir. Bu göz hastalıklarından birisi ve en sık görüleni de miyopluktur. Miyop kişiler, uzak bölgelerdeki nesneleri iyi seçemezler. Dolayısıyla miyopluk uzağı görmekte problem yaşamayan, fakat yakındaki nesneleri algılamakta güçlük çeken kişilerin göz hastalığıdır. Miyopluk genellikle ergenlik çağından önce fark edilir. Öyle ki genellikle de öğrenciliğin başladığı yıllarda tahtaya bakıldığında ayrıntıları, yazıları yeterince iyi görememe şikâyetleri ile başlar ve doktora başvurulduğunda kalın mercekli gözlükler önerilir. Doktorun verdiği gözlükleri uzun süre kullanan ve gerektiği zaman muayene olan insanların gözleri, miyopluk ilerlemeden daha sağlıklı bir hale gelir.

Miyopun Dereceleri

Tıp literatüründe miyopluğun resmi adı, 'Miyopi'dir. Miyopluğun da çeşitli dereceleri vardır. Daha iyi bir tedavi yöntemi uygulanabilmesi için hastalığın çeşitli basamakları oluşturulmuştur ve buna göre de gerekli gözlükler miyop bireylere verilmektedir. Örneğin eğer gözünüzdeki miyopluk derecesi, çok ileri düzeyde değil de başlangıç aşamasındaysa, yine miyopluk derecesine göre -4.30 veya daha az, miyopluk derecesi çok gelişmemesine rağmen yine de belli bir düzeye gelmiş ise -5 ile -5.30 arasında ve çok daha ileri bir seviyeye ulaşmış ise -6 ve daha yukarısıdır. Orta miyopta renk dağılımları ile ilgili sıkıntılar yaşanırken, yüksek derece miyop hastalığında ise cisimlerde gölgelenmiş görünüm, kümeler halinde görmek gibi farklı durumlar ortaya çıkmaktadır.

Miyopun Fark Edilme Yaşı

Genellikle ergenlik çağında fark edilmekle birlikte, bazen de ergenlikten sonra yirmili yaşlarda da fark edilebilmektedir.

Miyop Tedavi Yöntemleri

Cerrahi olarak da miyopun çeşitli çözüm yolları mevcuttur. Fakat en uygun çözüm yolu, miyopun ilerlemesini önlemek amacıyla doktora başvurarak gerekli gözlüğü satın almak ve bunu düzenli bir şekilde kullanıp, yine düzenli bir şekilde muayenelere gitmektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

rana

21 Mayıs 2024 Salı

miyop gözde ileri zamanlarda kör yapma olanığı varmıdır

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Rana,

Miyop gözde ileri zamanlarda kör olma olasılığı genellikle yoktur. Ancak, yüksek dereceli miyopisi olan kişilerde retina ile ilgili bazı problemler gelişebilir ve bu nedenle düzenli göz kontrolleri önemlidir. Göz doktorunuzla görüşerek durumunuz hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Miyop Belirtileri ve Tedavisi

Miyop Belirtileri ve Tedavisi

Popüler İçerikler

Lazerle Miyop Tedavisi

Lazerle Miyop Tedavisi

Editörün Seçtiği

Miyop Bitkisel Tedavi

Miyop Bitkisel Tedavi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Miyop Tedavisi Miyop Nasıl Tedavi Edilir

Miyop Tedavisi Miyop Nasıl Tedavi Edilir

Miyop Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Miyop Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Miyop İçin Hangi Tedavi Uygun

Miyop İçin Hangi Tedavi Uygun

Yüksek Miyop Belirtileri ve Tedavisi

Yüksek Miyop Belirtileri ve Tedavisi

Miyop Astigmat Nedir?

Miyop Astigmat Nedir?