Miyop Hipermetrop Belirtileri ve Tedavisi
21 Haziran 2024

Miyop Hipermetrop Belirtileri ve Tedavisi

Miyop ve Hipermetrop

Miyop ve hipermetrop, gözde ışığın retinanın önüne veya arkasına düşmesi ile sonuçlanan ve tıp literatüründe kırılma kusuru olarak geçen göz rahatsızlıklarıdır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte bu rahatsızlıkların tedavisi başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

Sağlıklı bir göz, farklı uzaklıklarda yer alan nesnelere odaklanmak için mercek kullanır. Yakın bir noktaya bakarken göz merceği kalınlaşır, uzak bir noktaya bakarken ise incelir. Bakılan nesne, merceğin eğriliği en az olduğu anda ağ tabaka (retina) üzerinde odaklanır. Eğer odaklanma retinanın önünde veya arkasında oluyorsa miyop ve hipermetrop gibi göz kusurları ortaya çıkar.

Miyop Nedir?

Miyop, gözün uzağı net görememesi durumudur. Bu durumda görüntü, retinanın önünde odaklanır. Miyop gözde göz küresinin ön-arka çapı normalden uzundur ve korneanın kırma gücü yüksektir. Bu nedenle miyop gözde belirli bir mesafenin ilerisini net görmek zorlaşır.

Hipermetrop Nedir?

Hipermetrop, gözün yakını net görememesi durumudur. Bu durumda görüntü, retinanın arkasında odaklanır. Hipermetrop gözde göz küresinin ön-arka çapı kısadır ve kornea üzerinde kırılma azdır. Bu nedenle hipermetrop gözde mercek, eğriliğini artırarak yakını net göremez.

Miyop ve Hipermetropun Ortaya Çıkış Nedenleri

Miyop ve hipermetropun gelişimi genetik nedenlerle olabildiği gibi yaşam şekli ile de ortaya çıkabilir. Örneğin, sürekli bilgisayar başında çalışan ve uzun mesafelere bakma imkanı bulamayan kişilerde miyop sıklıkla görülürken, astronomi ile uğraşan kişilerin hipermetrop olmaya daha yatkın olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca kullanılan bazı ilaçlar, geçirilen hastalıklar ve yaş faktörü gibi unsurlar da kornea üzerinde tahribata neden olabilir ve retinayı etkileyebilir. Tüm bu etkenler, miyop ve hipermetrop gibi göz kusurlarının oluşmasında etkili olabilir.

Miyop ve Hipermetrop Arasındaki Farklar

  • Miyop olan kişi uzağı göremezken, hipermetrop olan kişi yakını göremez.
  • Miyop gözde göz küresinin ön-arka çapı normalden uzundur; hipermetrop gözde ise bu çap kısadır.
  • Miyop gözde belirli bir mesafenin ilerisini odaklamak zorlaşır; hipermetrop gözde ise mercek eğriliğini artırarak yakını net göremez.
  • Miyop gözde görüntü retinanın önüne düşer; hipermetrop gözde ise görüntü retinanın arkasına düşer.
  • Miyop gözde ışığın korneada kırma gücü yüksektir; hipermetrop gözde ise kornea üzerinde kırılma azdır.
  • Gözlük merceği seçilirken miyop göz için (-) konkav cam, hipermetrop göz için (+) konveks cam kullanılır. Her iki göz kusuru da lazer ameliyatı ile düzeltilebilir.

Sonuç

Miyop ve hipermetrop gibi göz rahatsızlıkları, günümüzde gelişmiş tedavi yöntemleri ile kolaylıkla düzeltilebilmektedir. Sağlıklı bir yaşam tarzı ve düzenli göz kontrolleri, bu tür göz kusurlarının erken teşhis edilip tedavi edilmesinde büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Miyop Dereceleri Kaçtır?

Miyop Dereceleri Kaçtır?

Popüler İçerikler

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Miyop Lens Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Miyop Lens Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Miyop Ne Demektir

Miyop Ne Demektir

Miyop Göz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Miyop Göz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Miyop İçin Hangi Tedavi Uygun

Miyop İçin Hangi Tedavi Uygun

Bebeklerde Miyop Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Miyop Belirtileri ve Tedavisi